Johannes Krause: “kemi zbuluar një kapitull tërësisht të panjohur në historinë njerzore”

Analizat e DNA të marra nga dhëmbë dhe eshtra të lashtë zbulojnë dëshmi të një kthese të madhe në gjenetikën e njerzëve të kontinentit të vjetër e cila përkon me ndryshimet e mëdha klimatike.
Shkencëtarët,tani këtë periudhë e quajnë”kapitull i panjohur në historinë njerzore”në të cilën gjuetarët mbledhës/koleksionus ,jan ndrruar me popullacion misterioz.

hunt-gathe

Sipas asaj që tashmë dihet,njerëzit të cilët nuk jan me prejardhje afrikane jan nisur kah Azia para se të fillojnë ta mbulojnë Europën akullnaja të mëdha.Studimin e kanë bërë hulumtuesit nga “Max Planc” instituti për studimine historisë njerzore në Gjermani.
Duke i përdorë fragmentetgjenetike të marra nga mbetje të lashta ,shkencëtarët e kan rindërtu DNA e njerzëve të cilët kan jetu në Europë në mes viteve 35.000 dhe 7.000 .Duke u koncentruar në DNA e tyre mitokondrike,ata kanë zbuluar se marker të caktuar gjenetik ,befasisht zhduken në mesin e popullatës dhe atë në fund të epokës së akullt.

Sot ,ai set unik i markerëve,i johur si M-haplotip gjendet tek Azatikët modern dhe te anasit e Australisë si dhe tek ata të Amerikës Jugore dhe Veriore.Ky zbulim i ri tregon se të gjithë njerëzit që nuk jan me prejardhje nga Afrika jan shpërngulur nga Europapara rreth 50.000 vitesh,ndërkaq M-haplotipi është zhdukur tërësisht nga kontinenti i vjetër para diku rreth 14,5 mijë vitesh.

Analizat e DNA kan zbuluar edhe një sekret.
“kemi zbuluar një kapitull tërësisht të panjohur në historinë njerzore”ka spjeguar udhëheqësi i studimit Johannes Krause.”Nga kjo periudhë nuk kemi pasur shumë nga materiali gjenetik,dhe për këtë edhe kemi ditur pak për strukturën e popullatës të njerzëve modrn të parë në Europë.Modeli ynë sugjeron se në fund të epokës së akullt ,pasardhësit e gjuetarë-mbledhësve të cilët i kan mbijetu maksimumit të fundit glacial,i kan zavendësu njerëz të një prejardhje totalisht tjetër.ka thënë njëri nga hulumtuesit Adam Paul.

Profesori Cosimo Posth nga universiteti i Tübingen sugjeron se popullacioni Europian i gjuetarë-mbledhësve ,me gjasë kan shkuar nga jugu,që ti shmangeshin kushteve klimatike të ashpëra.
Hapi i radhës i këtyre shkencëtarëve do të jet që të njohin kontekstin e gjërë të këtyre ngjarjeve përmes ndihmës së analizave shtesë të DNA-së.

Ky studim është publikuar në “Current Biology”

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close