11 SHKURTI DITË E MADHE PËR SHKENCËN.PËR HERË TË PARË JAN ZBULUAR VALËT GRAVITACIONALE

11 shkurti ditë e madhe për shkencën?Po me sa po shifet dhe siq po lajmrohet nga një ekipë shkencëtarësh nga asociacioni /LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory)ËSHTË E VËRTETË SEPSE PËR HERË TË PARË JAN ZBULUAR VALË GRAVITACIONALE.

gravtac

Edhe kësaj here ka dalë se EINSTEIN kishte të drejtë.Saktësisht një shekull pasi shkencëtari i madh kishte ofruar teorinë e tij të famëshme të relativitetit,këta të sotmit nga LIGO kan zbuluar valë gravitacionale të cilat krijohen nga përplasja e vrimave të zeza,kështu është thënë sot në konferencë për media.
Është detektuar një ndeshje e dy vrimave të zeza,nga të cilat secila ka pasë masën e sa 30 diejve sikur i yni.Para se të ndesheshin dy vrimat e zeza,shpejtonin me gjysmen e shpejtësis së dritës.Përplasja ka ndodhë 1,3 miliardë drite larg.

Çka jan valët gravitacionale?
Ato jan vibrime të dimensionit kohë-hapësirë të cilat lajmrohen me shpjtimin e të gjitha llojeve të materies dhe energjisë.Egzistenca e tyre është njëra nga parashikimet kyqe të teorisë së përgjithshme të relativitetit,e shpallur më 1916 nga Einstein!

Comments are closed.

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close