Advertisements
E Kaluara 

Kush ishin Pajonët dhe cila ishte Pajonia ?

nga Fahri Xharra Në një portal e lexova këtë : “Simply say—that Paionian is a Mediterranean language, spoken for centuries” – “Thuaj thjesht – që gjuha Pajone ishte një gjuhë Mesdhetare e folur me shekuj “ Nëse ishte Mesdhetare , mund të shtojmë edhe këte që ishte pellazgjike , por ishte gjuhë Pajone , gjuhë të cilën e kanë folur të… Read More
E Kaluara 

Zbulohen rreth 50 piktura antike në jug të Perusë, të ngjashme me ato nö Nazca

ATSH-ANSA/ – Kishin mbetur të mbuluara nga rëra për 2 500 vite, rreth 50 piktura antike të zbuluara në jug të Perusë, të ngjashme me ato Nazca, me ndihmën e dronëve në kuadër të iniciativës “GlobalXplore” dhe të financuar nga “National Geographic”. Disa prej pikturave, ndryshe nga ato Nazca që përfaqësojnë kryesisht profile kafshësh ose linja gjeometrike, përfaqësojnë edhe njerëz.… Read More
E Kaluara 

SERBËT DHE GREKËT JANË DY POPUJ ME HISTORI TË FALSIFIKUAR NË MËNYRËN MË PRIMITIVE

Abdulla Mehmeti  Viteve të fundit, histriografia serbe duke mos mundur ta arsyetojë mbi bazë shkencore etnogjenezën e popullit serb, gjuhën dhe kulturën, shtrirjen territoriale të shtetit aktual të Serbisë në territoret e pushtuara, ku as sot nuk përbëjnë shumicën e popullsisë, të nxitur nga politika ditore, tradita pushtuese dhe sidomos ndërgjegja kombëtare e paformuar, urrejtja patologjike ndaj popujve fqinj të… Read More
E Kaluara Fokus 

Samothrakia pellazge

Nga :Fahri Xharra E them edhe ndryshe , të kërkosh nga mjegulla që të ndriçojë rrugën e humbur për të gjetur vetveten nuk duket punë e mençme . Apo jo ? Bibliotekat tona nuk guxojmë t`i djegim .Por nejse unë po vazhdoj me tregimin tim . Më lejoni që për fillim të shkruaj ashtu si e gjeta : “ SAMOTHRACE… Read More
E Kaluara Fokus 

“Pellasgu” i Anastas Bykut dhe Sami Kullës

Që në vitin 1907 ,më saktësisht me një mars të atij viti dy shqiptar,Anastas Byku dhe Sami Kulla nga prizereni ,në Kairo të Egjyptit kishin filluar së botuari të përjavshmen politiko-shoqërore #Pellasgu,të cilën e botuan në tre gjuhë ,shqip,frengjishte dhe turqishte.Kjo gazetë qëllim primar kishte propagimin dhe përhapjen e idesë së luftës për liri dhe çlirimin nga okupatori turk si… Read More
E Kaluara Fokus 

Mbi Obeliskun e Xanthit

Nga Fahri Xharra Profesori dhe akademiku rus V.A. Çudinov në mënyrë shkencore e paska ”zbuluar” se serbët e kanë prejardhjen nga aty ku janë sot por edhe më gjerë. I gjeti faktet bindëse se serbët jo vetëm që ishin banorë të Azisë së Vogël por edhe të Ballkanit. Çudi ! shkollat gjermane paskan dashur të iu mohojnë të vërtetën e origjinës… Read More
E Kaluara Fokus 

Federata etruske e 12 qyteteve

(We keep on believing the teaching that the Greeks and above all the Romans are the peoples to whom the Western world owes its origins. All of this is considerably exaggerated and based on historical falsehoods.(Prof . Graziano Baccolini ) “Ne vazhdimisht i besojmë dhe jemi duke i besuar asaj që shkruhet se Grekët dhe Romakët janë popujt nga të… Read More