Advertisements
Browsing Category

E Kaluara

74 vjet nga masakra e Tivarit

Para 74 vitesh, saktësisht në pranverën e vitit 1945 u vranë dhe u masakruan rreth 1700 shqiptarë, ndonëse  ky numër mund të jetë shumë më i madh. Në gjysmën e dytë të vitit 1944,derisa forcat aleate (amerikane-angleze-ruse) përparonin…

Mbi besimet dhe mitologjinë ilire

Moikom Zeqo Karl Patsch (1895-1945) ishte arkeolog dhe historian austriak. Qe drejtor i Muzeut të Bosnje-Hercegovinës deri në 1918 dhe i Institutit për Hulumtime Ballkanike në Sarajevë, në 1921 qe profesor në Universitetin e Vjenës. U…

Migrimi i lashtë transformoi ADN-në spanjolle

MADRID - Migrimi nga Europa Qendrore ka transformuar strukturën gjenetike të njerëzve në Spanjë gjatë Epokës së Bronzit, tregon një studim i botuar në revistën "Science". Provat e ADN-së sugjerojnë se migrantët kaluan nëpër Pirineje,…

Vendimet e Jaltës dhe shqiptarët

Shkruan Fahri Xharra Jam i sigurt që i njihni që tri figurat historike të Luftës së Dytë Botërore, në të dy fotografitë e mësipërme. I publikova me një shkas, për temën që do e trajtoj sot. Jo për luftën e shteteve të tyre kundëe…

Bardhët e Ilirisë dhe tallagani i tyre

shkruan Fahri Xharra Bardaicus/ Bardai fisi ilir, emëruar sipas Bardhajve, bardhaikë ! “Llabania” është elementi i vetëm prej veshjeve ilire, të cilin e gjejmë të përmendur nga autorët e antikitetit. Autorët romakë J. Capitolin, T.…

Oso Kuka, flakadan i përjetshëm i lirisë

Nga Azgan Haklaj Lahuta e Malësisë, këngët e para të së cilës u botuan në vitin 1907, është cilësuar nga studiuesit shqiptarë dhe të huaj, si Iliada Shqiptare. Ajo e vëndos krijuesin e saj, Gjergj Fishten në Panteonin e kulturës,…

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close