Advertisements
Zonë letrare 

Në memorie të ujit #Poezi

Në kujtesë e ka lidhë vendlindjen me shtatë dry.  Na bënë si peshqit me u ndje krejt ajo çka nuk deshtëm deri dje. E dora e hekurt n’pamje nuk humbet në indiferenc vetëmbytëse. Një fakt fizik. Kur nervozohet me krijesë të vet i vije më lehtë. ©gjyle-julie krasniqi Advertisements Read More
Zonë letrare 

“DUSHKAJA” Romani më i ri i Jusuf Buxhovit

  “Pas romaneve“Dosja e hapur”dhe“Dosja B”, të cilat merren me dukuritë dhe ngjarjet politike në Kosovën e paluftës, Jusuf Buxhovi po të njëjtin preokupim e vazhdon edhe në romanin më tëri “Dushkaja…”, që doli këto ditë nga shtypi. Kritiku letrar, Ramadan Musliu, vlerëson se Romani më i ri, për dallim nga dy romanet e përmendura, bën një qasje ndryshe te… Read More
Zonë letrare 

Longing & Mallëngjimi #Poezi

Longing Today in my favorite, A longing that made me tremble: A light shadow turned to me, Looked at me at the’s. Made me sad. Everything looks dark on the horizon, The Swans, the ships, the rain in April You fall, we’re approaching in the colours The Café de ville is all alive. You’re so close to me, I see… Read More
Zonë letrare 

Ragip Ballata me dy vepra

Këto ditë dolën nga shtypi dy veprat autoriale shkencore, pedagogjike e historike: 1.) Mësuesit e Gjakovës misionarë në trevat shqiptare (Brezi I dhe II, shek. XX). 2.) Themelet e arsimit shqip në Gjakovë (1915-1918 dhe 1941-1954) Për të cilat, recensentët: Akademik, Mehmet Halimi, dhe prof. dr. Jusuf Buxhovi kanë dhënë këto vlerësime. Fragment nga recensioni i Akademik, Mehmet Halimit: …… Read More
Zonë letrare 

Mohimi i vetvetes #Poezi

Sarë Gjergji Te pritja zunë rrënjë shpresat e kalbura ne ëndrrën për një shtet ideal në kullë funebre e kthejmë zhveshim shpirtin nga qenia dhe brohorasim fuqishëm:  Poshtë Identiteti! Tash dhimbjet e lindjes së shkretëtirës ndjen dhe lavde-broçkulla i thur vetes se dritën e tokës së parë mëri e ke; botën dhe shtratin ku linde mallkon i katandisur në leshnajë.… Read More
Zonë letrare 

NJË LIGJËRIM NDRYSHE PËR ATDHEUN

Brahim AVDYLI: Kur më rrihnin çdo ditë e pa ndërprerë, aq sa jeta më ndodhej në zgripc, e nuk flisja, as nuk bërtisja dhe fare nuk qaja, sado që ndonjëherë nuk e dija në isha gjallë apo i vdekur, një fije drite futej nëpër gropat e syve të mi e deri në mendje. Më dukej se prapë bashkohej drita me… Read More
Zonë letrare 

NJË VEPËR ME VARGJE PËR DASHURINË DHE JETËN…

Gjilan, 6 mars 2018 S’ka njeri pa dashuri. Dashuria e gëzon njeriun. Edhe të tjerët kanë shtuar: “S’ka diell pa rreze, e as njeri pa dashuri”. Pse jo? Dashuria është “ilaç” për njeriun. Andaj, nuk ka poet e krijues që nuk ka shkruar vargje për dashurinë. Dashuria e mban njeriun gjallë, madje edhe kanë flijuar jetën… Ajo (dashuria) është një… Read More